L’Albufera
Al sud de València, a penes a deu quilòmetres de la ciutat, el Parc Natural de l’Albufera és una de les principals zones humides de la Península Ibèrica i de tot el Mediterrani occidental. A l’Albufera, on la presència humana ha sigut contínua durant molts segles, el llegat cultural és enorme. És un aiguamoll ple de simbolisme i significació on els usos i costums, íntimament lligats a l’espai físic, han generat multitud d’elements propis, encara hui ben recognoscibles.
Malgrat la seua protecció com a parc natural, l’Albufera pateix constants amenaces que posen en risc el seu futur i sostenibilitat: la reducció d’aportacions hídriques, l’abandó dels usos tradicionals, la contaminació de l’aigua, l’escassa rendibilitat agrícola…
L’Horta de València
L’Horta és un dels paisatges culturals més singulars d’Europa, essencial en la conformació de la identitat i el caràcter valencians. Un sistema de regadiu tradicional, ocupat per hortes i cultius de cítrics —amenaçat per la pressió urbanística i l’abandó de l’agricultura—, que s’inicia als assuts del riu Túria i s’estén, a través d’una xarxa de séquies mil·lenària, per bona part de la plana litoral on s’assenta la ciutat de València, des de Puçol, al nord, fins a l’Albufera, al sud.
En la Fundació Assut, hem creat una plataforma multimèdia que, a través d’una part molt important de l’Horta de València —els paisatges culturals de la Reial Séquia de Montcada—, vol divulgar i conservar la memòria i el patrimoni d’aquest paisatge únic, ple de valors històrics, patrimonials, agrícoles, ambientals, econòmics…